Tre sorters sega kakor

Skurna saffranskakor
100g smör
1 dl socker
1 kuvert saffran
några droppar varmt vatten
2 msk sirap
0,5 tsk bikarbonat
2-2,5 dl vetemjöl

Låt smöret stå framme en stund och bli mjukt (flytande smör går annars bra) stöt saffranet med lite av sockret och några droppar varmt vatten så att den löser sig. Blanda samman med smör och resten av sockret. Rör i sirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla den till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda på 175° i drygt 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna

Sega chokladkakor
100g smör
1dl socker
2 msk mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk bikarbonat
2-2,5 dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och kakao. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175° i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor, låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kolakakor
100 g rumsvarmt Arla smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära (valfritt)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg. Rulla ut till 3 långa längder, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Skär medan längderna är varma, i 3 cm breda, sneda kakor.

De två första recepten är snodda från sotasaker.com medan kolakakorna kommer från arla.se.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0