December

Hej
Herregud vad tiden går fort! Snart är det julafton och nyår, jag är ledig båda dagarna vilket är skönt. Jag trodde att jag skulle vara ledig typ hela december men jag hade visst fel, är bara ledig fyra, kanske bara tre dagar resten av året, annars jobbar jag. Har lyckats få bra tider vilket är super. Nu ska jag fortsätta jobba och kolla på Bones, är min sista dag på lagret för detta år, börjar jobba andra januari nästa år igen.
Pusshej


Korvlasagne

Familjen verkar ha fått en hang'up på lasagne, vilket inte är mig nåt emot. Förra veckan lagade pappa laxlasagne. Idag lagade jag och pappa korvlasagne, du behöver:
400-500g falukorv
1/2 gullök
2 paprikor
500g krossade tomater
1 msk sambal oelek
lasagneplattor såklart
 
Sätt ugnen på 200°.
Finhacka lök, stek i olja, skär paprikorna och falukorven i kuber. Släng i paprikan i löken och stek lite, släng sedan i falukorven och stek ett par minuter. Häll på tomatsås och sambal, låt puttra medan du gör ostsåsen.
 
7 dl mjölk
4 dl ost
4 msk mjöl
salt och peppar
 
Koka upp mjölken, vispa hela tiden, ha i det mesta av osten men spar lite att ha på lasagnen, red med mjöl. Salta och peppra.
 
Häll ostsås i bottnen på ugnsformen, lägg på lasagneplattor och sen korven, upprepa en gång till. översta lagret ska vara ostsås med massor av ost på. In i ugnen i 30 minuter.
FUngerar utmärk att servera en sallad gjord på tomat, gurka, avokado, citronsaft och citronpeppar till lasagnen.

vill ha

Vilken tur att vi behöver handdukar när vi flyttar då!

En fet jävla pizza

Nu när jag är hemma och sjuk passar jag på att baka massor inför julen och laga akut-matlådor som vi alltid har i frysen.
 
Pizzadeg
100g smör
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2,5 dl vatten
olja
 
Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i små kuber, blanda med mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk och arbeta till en smidig deg. Lägg bakplåtspapper på en plåt, smörj på lite olja. Knäda degen lite i händerna och platta ut den lite. Lägg degen på plåten och börja forma den till en fyrkant, nästan hela plåten kommer täckas så det gäller att ha tålamod när man mosar ut degen med händerna.
 
Så länge du har tomatsås och ost på pizzan spelar det ingen roll vad du annars har på den, det här hade jag på min pizza idag:
400g krossade tomater blandat med 1 msk tomatpure och 1 tsk sambal oelek.
1 liten burk skivade champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan (delade 4 ggr)
2 plommontomater
1 gul paprika
1/2 gullök i strimlor
1 pkt bacon (140g)
1 buffelmozzarella, vanlig går också bra
riven ost, i mängder.
pizzakrydda
 
Börja med tomatsåsen och avsluta med ost och pizzakrydda, fritt fram hur du vill göra med de andra ingredienserna. Stoppa in pizzan mitt i ugnen 15-20 minuter, min var inne i drygt 20 minuter.
 
Innan pizzan gräddades, den var så tung att jag nästan tappade den!

Tre sorters sega kakor

Skurna saffranskakor
100g smör
1 dl socker
1 kuvert saffran
några droppar varmt vatten
2 msk sirap
0,5 tsk bikarbonat
2-2,5 dl vetemjöl

Låt smöret stå framme en stund och bli mjukt (flytande smör går annars bra) stöt saffranet med lite av sockret och några droppar varmt vatten så att den löser sig. Blanda samman med smör och resten av sockret. Rör i sirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att degen ska gå att forma. Rulla den till strängar och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda på 175° i drygt 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna

Sega chokladkakor
100g smör
1dl socker
2 msk mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk bikarbonat
2-2,5 dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och kakao. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175° i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor, låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.

Kolakakor
100 g rumsvarmt Arla smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära (valfritt)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg. Rulla ut till 3 långa längder, ca 40 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Skär medan längderna är varma, i 3 cm breda, sneda kakor.

De två första recepten är snodda från sotasaker.com medan kolakakorna kommer från arla.se.
 

Kladdkaka med pepparkassmulor

Hejhej, kände för att dela med mig av ett recept jag komponerade igår till vårt adventsfika

Du behöver
100g smör
50g blockchoklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1,5 dl pepparkassmulor
1 msk vaniljsocker
3-4 msk kakao

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mosa pepparkakorna ordentligt, smält smöret och chokladen tillsammans. Blanda allt i en bunke och rör ihop det ordentligt.
Smörj en form och häll i smeten, stoppa in den mitt i ugnen i drygt 13 minuter, den ska vara kladdig i mitten, vår blev typ rinnig för den var bara inne i 11 minuter, gott ändå.
Servera med glass, vi hade vaniljglass med knäck i och choklad hard topping, mums.
Har tyvärr ingen bild :(


RSS 2.0